Verantwoord genieten van ballonnen?

Zo doe je dat!

Ballonnen zorgen voor een lach op ieders gezicht. Om ervoor te zorgen dat je op een verantwoorde manier kunt genieten van ballonnen, zijn er een aantal richtlijnen die dit mogelijk maken. Zo kan iedereen hier plezier aan beleven. 

1. Gebruik een gewicht

Voorkom dat ballonnen terechtkomen in de natuur door ze te voorzien van een gewichtje.

Zo heb je er langer plezier van en kunnen ze bijvoorbeeld niet verstrikt raken in bomen of hoogspanningskabels. 

2. Houd toezicht op kinderen onder 8 jaar

Niet opgeblazen ballonnen, of ballonnen die kapot knallen kunnen verstikkingsgevaar veroorzaken. 

Laat daarom kinderen onder 8 jaar nooit alleen met ballonnen en houd toezicht. 

3. Gebruik een pomp

Gebruik altijd een ballonpomp om uw ballonnen op te blazen.
Dit voorkomt verstikkingsgevaar en gezichtsletsel bij het knallen van een ballon. 

4. Allergieën

De meeste gebruikte ballonnen zijn gemaakt van 100% latex, een natuurlijk product. Latex kan een allergie veroorzaken. Heb je een allergie voor latex, kies dan bijvoorbeeld voor een ander product zoals folieballonnen. Krijg je allergische klachten, zoek dan hulp. 

5. Laat een heliumballon nooit in de natuur achter

Alle latex ballonnen zijn 100% biologisch afbreekbaar. Toch is het van belang dat we ervoor zorgen dat ballonnen niet onnodig in de natuurlijk terecht komen. Alles wat je oplaat komt immers ook weer naar beneden. Knip bij het opruimen van de ballonnen bijvoorbeeld het uiteinde (het ventiel) van de ballon af zodat de helium of lucht eruit kan, en gooi alles in de afvalbak. Dit geld ook voor lintjes, gewichtjes en folieballonnen. 

6. Koop alleen CE-gecertificeerde producten

Koop alleen producten met een CE-keurmerk zijn. Producten met dit keurmerk worden onderworpen aan hoge eisen en zijn uitvoerig getest. 

7. Inhaleer geen helium

Helium inhaleren in niet zonder risico's. Helium verdringt zuurstof waardoor je zuurstoftekort kunt krijgen. Hierdoor wordt je duizelig, krijg je ademnood en bestaat het risico dat je flauwvalt, met alle gevolgen van dien.

Inhaleer dus geen helium!