Houdbaarheid van ballonnen

Zo blijven jouw ballonnen zo lang mogelijk goed

Als lid van de EBPC (European Balloon & Party Council) streven wij ernaar om producten van de hoogst haalbare kwaliteit te leveren. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de houdbaarheid en kwaliteit van ballonnen. Daarom adviseren wij om ballonnen te bewaren volgens bepaalde richtlijnen, zoals de EBPC deze hanteert. Hieronder lees je daar meer over! 

Temperatuur

Temperatuur heeft grote invloed op de houdbaarheid van ballonnen. Een te hoge temperatuur zorgt voor bij latex ballonnen voor een snellere oxidatie (de ballonnen slaan dan mat uit. Dit zijn de eerste tekenen van het afbreken) terwijl een te lage temperatuur ervoor zorgt dat latex ballonnen hun elasticiteit verliezen en daardoor sneller broos wordt. 

Bij folieballonnen zie je dat de inktlaag aangetast wordt als deze bij extreme temperaturen worden opgeslagen. 


TIP: Probeer latex ballonnen op te slaan bij temperaturen tussen de 5 en 38 graden Celsius, met zo min mogelijk wisselingen in temperatuur. 

Licht

Te veel (zon)licht kan bij latex ballonnen zorgen voor oxidatie (mat uitslaan van ballonnen) en het afbreekproces op gang brengen. 

Bij folieballonnen bestaat met name de kans dat de inkt aangetast wordt en dat ze hun glans verliezen. 


TIP: Bewaar latex ballonnen (bij voorkeur) in het donker of in de schaduw. Vermijd direct zonlicht. 

Vochtigheid

Te veel vocht kan ervoor zorgen dat het oxidatieproces sneller op gang komt en daarmee dus ook het afbreekproces. Om dit te voorkomen raden we aan om ballonnen in luchtdichte verpakkingen of boxen te bewaren. De ideale vochtigheid voor het bewaren van ballonnen ligt tussen de 10 en 35%. Heb je moeite met het verlagen van de vochtigheid van de opslagplek? Het verlagen van de temperatuur kan hierbij helpen. 


TIP: Bewaar verpakte ballonnen in zo laag mogelijke vochtigheid, bij voorkeur niet meer dan 35%. Onverpakte ballonnen kun je het beste bij een nog lagere vochtigheid bewaren. 

Houdbaarheid

Zolang ballonnen bewaard worden volgens de eerder genoemde richtlijnen, blijven ze heel lang van goede kwaliteit, soms zijn ze zelfs na vele jaren nog alsof ze net geproduceerd zijn. 

Algemene tip

Bewaar de ballonnen in een luchtdichte verpakking. Dit kan helpen om de invloed van bovengenoemde factoren nog verder te minimaliseren.