De Groene Ballon

Al onze latex ballonnen zijn uitsluitend gemaakt van natuurlijke materialen en hebben het predicaat 100% biologisch afbreekbaar. De ballonnen zijn gemaakt van 100% latex zonder toevoegingen van kunststof. Deze keuze voor onze ballonnen is milieuvriendelijk en de ballonnen zullen nagenoeg geen schade aan het milieu brengen. Wij vinden het dan ook belangrijk bij de Ballonnerie, dat wij een veilig en deugdelijk product verkopen en niet een product dat schadelijk voor je is of voor onze omgeving. De ballonnen van De Ballonnerie hebben het TÜV Product Veiligheid Certificaat. Deze certificering geeft de consument de garantie dat de ballonnen voldoen aan de hoogste gezondheid- en veiligheidseisen. TÜV Rheinland Group.

MEER WETEN?

1: Latex ballon is niet van plastic
De meest voorkomende misvatting is dat een latex ballon van plastic is. Dat is niet het geval. Er bestaan twee soorten ballonnen: latex ballonnen en folieballonnen. Alleen latex ballonnen worden gebruikt bij oplatingen. Een latex ballon wordt gemaakt van het sap van de rubberboom en doet er ongeveer net zo lang over als een eikenblad om te vergaan. Een latex ballon is dus 100% biologisch afbreekbaar.

2: Latex ballonnen doden geen dieren
De media beweren dat dieren gedood worden door latex ballonnen. Feitelijke bewijzen ontbreken hiervoor. Zelfs na vier jaar intensief onderzoek hebben onderzoekers geen enkele studie kunnen vinden die de bewering, dat latex ballonnen dodelijk zijn, ondersteunt.
De Universiteit van Miami voerde twee studies uit die bewijzen dat latex ballonnen niet schadelijk zijn voor het milieu, noch dodelijk zijn voor dieren. In deze studies werden doelbewust stukken van latex ballonnen aan zeeschildpadden gevoerd. De opgegeten latex werd in alle gevallen ook weer door de schildpadden ontlast. Geen van de schildpadden stikte in de ballonnen.

3: Ballonwedstrijden zijn niet milieubelastend
Professionele ballonleveranciers gebruiken uitsluitend biologisch afbreekbare latex ballonnen en laten deze op vanuit een net, zonder linten, touwtjes, clips of andere voorwerpen eraan bevestigd. Uitzondering hierop is het gebruik van gerecycled papieren kaarten voor ballonwedstrijden. Deze ballonkaartjes zijn volledig afbreekbaar in het geval ze - bijvoorbeeld als onderdeel van een ballonwedstrijd - ongevonden ergens achterblijven. Als de klant zelf ballonnen oplaat, dan luidt het nadrukkelijke advies om de ballonnen niet te klusteren en kaarten te gebruiken van gerecycled papier die met een touwtje van vlas aan de ballonnen bevestigd worden.

Voorwerpen aan ballonnen
Veel van de latex ballonnen die gevonden worden op het strand e.d. zijn aan een voorwerp bevestigd, bijvoorbeeld een lintje. Vaak zijn ze ook nog aan elkaar vastgemaakt (geklusterd). De kluwen van lintjes zijn vaak van plastic en niet biologisch afbreekbaar. Zelden wordt een folieballon gevonden. Folieballonnen worden gebruikt voor decoratiedoeleinden en nooit bij ballonwedstrijden of -oplatingen. Een professionele ballonleverancier bevestigt altijd een gewicht aan een met helium gevulde folieballon om te voorkomen dat deze per ongeluk wegwaaien.

De oplossing: een oplosbaar lintje
De Nederlandse ballonleveranciers willen middels de branchevereniging ‘De Groene Ballon’ verantwoording nemen voor hun activiteiten en waar mogelijk verbetering aanbrengen. Op dit moment worden de mogelijkheden onderzocht tot het produceren van een lintje dat makkelijk oplosbaar is in water. Denk aan de folieverpakking die om een vaatwastablet zit.

Vraag en antwoord
Vraag: Zijn latex ballonnen van plastic?
Antwoord: Nee. Een latex ballon is gemaakt van het sap van de rubberboom en is hierdoor 100% biologisch afbreekbaar.

Vraag: Hoe lang duurt het voordat een latex ballon biologisch afgebroken is?
Antwoord: In juli 1989 vond er onderzoek plaats met een verscheidenheid aan ballonnen, onder verschillende omstandigheden. Hier werd geconcludeerd dat de ontbindingstijd van ballonnen ongeveer net zo lang is als die van een eikenblad. Een tweede studie meldde dat 90-95% van de met helium gevulde latex ballonnen tot ca. 8 km hoogte in de atmosfeer opstegen. Op deze hoogte vindt het volgende proces plaats:

De temperatuur in de atmosfeer is 40° onder nul. De ballon bevriest en wordt broos/breekbaar. De luchtdruk daalt, waardoor het helium in de ballon uitzet en de ballon verbrokkelt. De combinatie van deze twee effecten maakt dat de ballon totaal verbrijzelt. Dit betekent dat de ballon uiteenvalt in vlokken van natuurrubber ter grootte van een stuiver die vervolgens terug dwarrelen naar de aarde om daar verder te ontbinden.

Vraag: Is het waar dat er ballonnen zijn gevonden in ingewanden van zeedieren?
Antwoord: Ja, dat is waar. Echter, latex is 100% biologisch afbreekbaar. Kleurstoffen in ballonnenkleuren zijn niet giftig.

Vraag: Is het waar dat ballonnen zeeschildpadden doden?
Antwoord: Nee. Onderzoek toont aan dat de restanten van ballonnen door schildpadden via de ontlasting het lichaam verlaten.

Vraag: Blokkeren ballonnen de ingewanden van zeedieren?
Antwoord: Tot op heden heeft niemand sluitend kunnen aantonen dat zeedieren gestorven zijn door restanten van latex ballonnen die hun ingewanden op welke manier dan ook zouden blokkeren.

Vraag: Is het waar dat zeeschildpadden ballonnen aanzien voor kwallen, zoals activisten beweren?
Antwoord: Nee. Dit is pure speculatie! Er is nooit een wetenschappelijke studie geweest naar hoe schildpadden denken over eten.

Vraag: Er wordt gesuggereerd dat alle losgelaten ballonnen uiteindelijk in de oceaan terechtkomen. Is dat waar?
Antwoord: Nee. Er is geen enkel bewijs dat dat gebeurt.Om één vierkante mijl zee of land te bedekken zijn 28 miljoen ballonnen nodig, opgeblazen tot volle grootte. Als de 12.000 ballonleveranciers in de Verenigde Staten, ieder 1.000 ballonnen tegelijkertijd loslaten, en ze vallen allemaal op dezelfde plaats en op hetzelfde moment, dan zouden ze minder dan de helft van die vierkante mijl beslaan. Tot op heden bestond de grootste ballonoplating (in één keer) uit 1,4 miljoen ballonnen. Als al deze ballonnen op dezelfde plaats, op hetzelfde moment zouden zijn gevallen, praten we zelfs over minder dan een twintigste van een vierkante mijl. Gezien het feit dat minder dan 5-10% van de losgelaten ballonnen ooit intact de oceaan bereikt, is dit aantal vrijwel verwaarloosbaar.

Vraag: Hoe weet ik zeker dat ik een ballonoplating milieuvriendelijk uitvoer?
Antwoord: Schakel een erkende professionele ballonleverancier in!

Nog enkele juridische feiten
Een Amerikaanse rechtbank heeft de door milieuactivisten geleverde argumenten al eens onderzocht in 1988 en vervolgens ballonnen vrijgesproken van elke mogelijke schade aan het milieu.

Toonaangevende schildpadonderzoekers van het Virginia Institute of Marine Science, de Universiteit van Texas en de Okeanos Ocean Research, verklaren in het openbaar dat ballonnen vrijgesproken kunnen worden als veroorzaker van de sterfgevallen van zeeschildpadden. Hun verklaring ondersteunt het feit dat er geen enkel bewijs is om aan te nemen dat latex ballonnen dieren zouden doden. Dierenactivisten die deze verklaring tegenspreken, weigeren tot op heden om gedocumenteerd bewijs van hun aantijgingen te leveren aan de vertegenwoordigers van de ballonindustrie.

Op 20 oktober 1988 heeft het Hof van de Verenigde Staten in Seattle/Washington zich uitgesproken tegen milieuactivisten die een poging deden om een ​​ballonoplating te stoppen. De rechtbank vond geen aanwijsbare oorzaak dat ballonnen schadelijk zijn voor het milieu.

Meer informatie kun je vinden op degroeneballon.org

 


 

 

We gebruiken cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door deze melding te accepteren, of door gebruik te blijven maken van onze website weten we dat je hiermee akkoord gaat.

Accepteren Meer informatie